Forbrugerinfo fra Energi+
6 gode råd til at skære 20% af din elregning

Gennem små valg i hverdagen kan vi sammen gøre en stor forskel og bidrage til at løse nogle af de store udfordringer, som vi står overfor med klima og bevarelse af biodiversitet.

Selvom elektricitetspriserne er steget, er der stadig meget, du kan gøre for at skære ned på dine omkostninger og hjælpe miljøet ved at mindske dit elforbrug.

Ved at følge nogle enkle regler kan du spare en hel del penge, når den næste elregning kommer. Læs de 6 gode råd her.

1. Gå efter de store strømsyndere

Hvis du virkelig vil spare på din elregning, er det vigtigt at fokusere på de apparater, der bruger mest strøm. Mens det er vigtigt at slukke lysene, når du forlader et rum, kan du få større besparelser ved at rette opmærksomheden mod de store strømslugere som underholdningsudstyr, vaskemaskiner, fjernsyn og ovne.

2. Hold øje med dit elforbrug

Skab en rutine, hvor du regelmæssigt overvåger dit elforbrug, enten dagligt eller ugentligt. Undersøgelser har vist, at blot ved at være opmærksom på dit forbrug og registrere det, kan du opnå besparelser på omkring 10% af din strømforbrug. Den bevidsthed om dit forbrug kan hjælpe med at udvikle gode vaner.

Der er forskellige apps til rådighed, som kan hjælpe dig med at overvåge dit energiforbrug, og hvis du, som flertallet af danskerne, har en fjernaflæst elmåler, kan du nemt følge dit elforbrug ved hjælp af eloverblik.dk.

3. Brug strøm, når den er billigst

Strømprisen varierer i løbet af dagen. Typisk er det dyrest at bruge strøm mellem 17:00 og 20:00, da dette er det tidspunkt, hvor de fleste danskere bruger strøm, og efterspørgslen er højest. Dette kaldes “kogespidsen,” da mange laver mad og bruger apparater som komfur, ovn og vaskemaskine, når de kommer hjem fra arbejde. Strømmen er også dyrere om morgenen fra 6:00 til 9:00 sammenlignet med natten og formiddagen.

Udskyd brugen af strømslugere som vaskemaskine, opvaskemaskine og tørretumbler til tidspunkter, hvor strømpriserne er lavere. Brug timerfunktionen på dine apparater til at planlægge starttider. Du kan også besøge SEAS-NVE’s hjemmeside for at se de aktuelle priser for 1 kWh i forskellige tidsrum.

4. Sluk på kontakten for underholdningsudstyr

På den øverste plads, når det drejer sig om strømforbrug, finder du TV’et og andre underholdningsapparater. En tredjedel af dit samlede strømforbrug går faktisk til TV, streaming, radio, spilkonsoller og lignende. En af årsagerne til dette høje forbrug er, at mange af disse apparater forbliver i standby-tilstand, når de ikke er i brug. De nyeste apparater har en meget lav standby-strømforbrug, men hvis dit TV er nogle år gammelt, kan du spare betydeligt på strømregningen ved at slukke på stikkontakten i stedet for at bruge fjernbetjeningen. Hvis du konsekvent slukker for alt ved kontakten, kan du spare op til 400 kWh om året.

5. Fyld vaskemaskinen op og sænk temperaturen

En femtedel af det danske strømforbrug går til tøjvask, og betydelige besparelser kan opnås ved at ændre dine vaskevaner. Start med at fylde din vaskemaskine helt op, selvom den er moderne og kan tilpasse vandforbruget. Danskerne har en tendens til kun at fylde 3,5 kilo i tromlen, selvom den ofte kan rumme det dobbelte.

Desuden kan du reducere dit elforbrug ved at sænke vasketemperaturen. Vask ved 30 grader i stedet for 40 grader og brug kun halvdelen af elektriciteten.

6. Skift til LED-pærer og sensorer

LED-pærer bruger betydeligt mindre energi end halogen- og glødepærer. Når en pære går, skift til LED. Hvis du allerede bruger LED-pærer, udgør de kun en lille del af dit elforbrug. Hvis du har intelligent belysning, som kan styres via nettet eller en app på din telefon, skal du sørge for at slukke for kontakten, når du er væk i længere tid for at reducere standbyforbruget.