Gennem små valg i hverdagen kan vi sammen gøre en stor forskel og bidrage til at løse nogle af de store udfordringer, som vi står overfor med klima og bevarelse af biodiversitet.
Når det kommer til klimavenlige valg, så er vi i Danmark fremme, og vi har sat os nogle ambitiøse mål, sammenlignet med mange andre lande.
Men vi er også det land i verden, som køber, forbruger og smider væk. Danskernes forbrug af ressourcer er så stort, at hvis hele jordens befolkning levede som os, ville det kræve mere end fire jordkloder at producere nok til at dække forbruget.
Ifølge Global Footprint Network har vi i Danmark allerede opbrugt hele vores budget af naturressourcer for 2023 tirsdag den 28. marts – en skæringsdato også kendt som ’country overshoot day’.
Det giver en oplagt mulighed for at skabe mere bæredygtige vaner og passe på jordens sparsomme ressourcer. Går du også, og drømmer om at skabe en mere bæredygtig hverdag i 2023?Gennem små valg i hverdagen kan vi sammen gøre en stor forskel og bidrage til at løse nogle af de store udfordringer, som vi står overfor med klima og bevarelse af biodiversitet.Hvis du er en af de danskere, der gerne vil leve mere bæredygtigt i hverdagen, kan du hente inspiration forneden, hvor vi har samlet 5 klima-hacks, der gør en forskel.
Det er godt for miljøet at sortere sit skrald, så det kan genanvendes. Men når det hele bliver blandet sammen, ryger det til forbrænding, og så går der en masse ressourcer til spilde. Derfor nytter det at sortere sit skrald.
Sortering af affald kan virke uoverskueligt og svært med en travl hverdag. Men for de fleste er det et spørgsmål om vaner. Og når først man er blevet vant til at sortere sit affald, så virker det helt forkert ikke at gøre det.
Ifølge miljøstyrelsen kunne vi spare 589.000 ton CO2, hvis alle danskere sorterede deres affald fremfor at sende det på forbrænding.
Flere grøntsager og mindre kød på din tallerken er godt for både klima, natur og din sundhed. Og så er det faktisk også rigtig godt for din pengepung.
Spiser man helt vegetarisk eller vegansk, kan man spare ca. 33 procent af madbudgettet, hvis man bor i et højindkomstland som Danmark. Spis mindre kød, køb lokale råvarer – og vælg årstidens frugt og grønt.
Få masser af liv og sommerfugle på altanen og i den lille have ved at have masser af forskellige planter, der blomstrer på forskellige tidspunkter, i dine altankasser eller krukker.
Du behøver ikke en kæmpe have for at hjælpe biodiversiteten på vej. Har du brug for gode råd til, hvordan du indretter altanen eller den lille have, så den tiltrækker insekter og sommerfugle, så kan du hente masser af inspiration på samvirke.dk
Hvis du gerne vil spare på jordens ressourcer og skåne vores miljø for overforbrug, så anbefaler vi, at du køber færre ting, men i god kvalitet. Det koster nemlig på klimaregnskabet, når vi køber nyt.
Produkter som tøj og møbler der er købt i god kvalitet holder desuden i længere tid, og hvis du bliver træt af det en dag og gerne vil skifte tingene ud, har produkter af højere kvalitet også en bedre gensalgsværdi.
De ting, du kun bruger sjældent, kan nemt lejes eller lånes.
Skal du til en fest, så lån den fine kjole eller jakkesættet blandt dine gode venner, eller lej det, i stedet for at gå ud og købe. En anden idé er at gå sammen med dine naboer om at lave en fælles værktøjskasse, som I alle sammen kan bruge og låne værktøj fra.
På Deleportalen får du et rigtig godt overblik over alle de sider, der findes med fokus på deleøkonomi. Du kan også på Facebook-siden Byttemarked finde byttemarkeder for tøj, bøger, legetøj m.m. i hele Danmark.
God fornøjelse.